SmiteNockBeat

Bashing.

 

Een woord dat klinkt als de daad zélf. We kunnen ons enkel de zinsverbijstering en het gevoel van onmacht bij de slachtoffers inbeelden. En we hebben er dikwijls ook een mening over.

 

In de nieuwe voorstelling van SKaGeN gaat Bjarne Devolder, samen met Lukas Smolders (Angels In America - Olympique Dramatique) en Valentijn Dhaenens (SkaGeN & KVS), op zoek naar wat er in de hoofden omgaat van klaarblijkelijk gewone mensen die uit het niets op anderen beginnen te slaan, schieten of met verbale middelen psychologische schade aanrichten. De makers onderzoeken het perverse genoegen dat de mensen beleven bij het uitvoeren van deze daden: het verafschuwt maar is ook reden tot fascinatie.

 

Welke trauma’s liggen er aan de oorsprong van deze daden? Is er enkel sprake van, wat Freud noemt, ressentiment en is er een diepere en maatschappelijke verantwoordelijkheid te vinden in de verrechtsing van onze maatschappij? Of spreken we over individuele verantwoordelijkheid? De thematieken die deze voorstelling behandelt zijn woede, toxische masculiniteit, (gay)bashing en politieke extremen. De makers onderzoeken het belang van groepsdynamiek, superioriteitsgevoelens en perversiedrang. Ze doen dat aan de hand van exemplarische voorbeelden uit de wereldliteratuur die een oorsprong vinden in haat, agressie en toxische wereldbeelden.

 

De voorstelling wil geen moraliserende vinger ophouden. Ze onderzoekt hoe radicalisering in al haar vormen kan ontstaan. Wie heeft de waarheid in pacht en waar trekken we grenzen? Want zo luidt de redenering dan: “We sluiten de deur niet uit haat tegen de ander, maar uit liefde voor wie binnen is”. 

CAST & CREW

CONCEPT & TEKST: Bjarne Devolder, Valentijn Dhaenens / SPEL: Bjarne Devolder, Lucas Smolders / TECHNIEK: Gilles Pollak / ZAKELIJKE LEIDING & COÖRDINATIE: Korneel Hamers / PRODUCTIE: SKaGeN & De Studio / MET DE STEUN VAN: De Vlaamse Gemeenschap, Perpodium & Taxshelter.

archief

Deze archiefpagina wordt binnenkort aangevuld.