De Kleine Oorlog

SKaGeN,  Richard Jordan Productions LTD, Theatre Royal Plymouth, DeSingel & Stuk


monoloog van Valentijn Dhaenens 

 


In DegrotemonD kwamen toespraken van leiders over heel de wereld doorheen de geschiedenis aan bod. Veelal poogden zij massa's tot opstand of oorlog te bewegen om vervolgens de gesneuvelden te prijzen en hun achtergebleven familie te troosten met zalvende woorden. 


In DeKleineOorloG wordt de focus verlegd van de staatsmannen en de bevelhebbers naar de kleine man en de gevolgen van al die opzwepende woorden. Naar de slachtoffers in de breedste zin van het woord: Zij allen die de daad bij het woord moeten voegen en zij allen die moeten leven in de kielzog van de mens als oorlogvoerend wezen. Er wordt genoeg geschreven en verteld over de nobele kant, de heroïsche kant, de geëxalteerde kant van de oorlog.  


DeKleineOorloG gaat over de andere kant. 

 


In een veldhospitaal achter de linies bezinnen een cynische verpleegster, een decorerende generaal, zijn ijverige chauffeur, een deserteur veroordeeld tot het wassen van de lijken, een op- en afrijdende ambulancier, een verslagen dokter-chirurg, een stervende vreemdeling uit het Afrikaanse legioen, een dove ziekenoppas, een ijverige wasvrouw en een verwenste God zich over wat gebeurde. 


" Ach, mijn God, dat we toch weer mens konden zijn!" 

 


"Je bent zo verdoofd dat je rustig ten strijde trekt, zonder tranen en zonder angst, en toch weten we allemaal dat we onderweg zijn naar een onvervalste hel. Maar in een strak uniform klopt je hart niet zoals het wil. Je bent jezelf niet, je bent nauwelijks nog een mens, ten hoogste een goed functionerende automaat die alles zonder veel nadenken doet.  


(Kresten Andresen, soldaat in het Duitse leger, Deen, 23 jaar)

Concept en spel:


Valentijn Dhaenens

Licht en geluid:


Jeroen Wuyts

Kostuums:


Barbara De Laere

Productieleiding:


Inge Lauwers

Zakelijke leiding


Korneel Hamers (orig.: Saskia Liénard)

Productie:


SKaGeN and Richard Jordan Productions, Theatre Royal Plymouth in co-production with STUK, deSingel, De Tijd, Big in Belgium.


With the support of the Flemish authorities.