UNSUNG

ISM SKaGeN, KVS,  Richard Jordan Productions LTD, Theatre Royal Plymouth, Summerhall Edinburgh & Big in Belgium

UNSUNG is de internationale vesie van "ONBEZONGEN"DE STANDAARD **** "briljante tragikomedie"

DE MORGEN **** "geloofwaardig, doorleefd en gelaagd portret van de machtshongerige mens..."

LA LIBRE BELGIQUE "un monologue saisissant incarné par l’excellent Valentijn Dhaenens"

Als partijwoordvoerder, kabinetslid op Buitenlandse Zaken en bij de Europese Commissie en tot slot als speechwriter van o.a. Karel De Gucht en José Manuel Barroso is Vincent Stuer kunnen doordringen tot diep in de weefsels van de politiek. Die posities lieten hem toe macht en machthebbers in close-up te observeren en bestuderen. Daarnaast doorwerkt Vincent al decennia obsessief politieke geschiedenissen en biografieën, met een indrukwekkend archief aan anekdoten en citaten tot gevolg.

Onbezongen keert terug naar de kiem van het politieke leven: waarom hebben leiders zo’n drang naar macht in een democratie, waar macht zeer relatief is en waar politici onderworpen worpen aan de eisen van kiezers, media, belangengroepen? Waarom gaat een politicus op zoek naar erkenning in een stiel die als de meest onpopulaire ooit bekendstaat?

Onbezongen vertrekt vanuit het idee dat het talent van de politicus uiteindelijk ook zijn ondergang veroorzaakt. Want het is telkens weer hun drive die hen te ver doet gaan, hun karaktersterkte die hen de voeling met de realiteit doet verliezen, hun charisma dat haar doel voorbijschiet, hun soepelheid die hun het verwijt bezorgt onbetrouwbaar, fake te zijn.

Onbezongen schetst het portret van de homo politicus. Niet de onbeholpen politicus van Yes, Minister, de geïdealiseerde machine uit West Wing, het eenzame kwaadaardige genie van House of Cards of de has-been uit Revue Ravage. De nadruk zit ‘m in de realistische manier waarop in onze westerse wereld met macht omgesprongen wordt. Tevens onderzoekt het stuk de veelal irrationele redenen voor die honger naar macht. 


CREDITS


BY & WITH VALENTIJN DHAENENS

TEXT: VINCENT STUER

DRAMATURGY: KRISTIN ROGGHE

SET DESIGN: ROEL VAN BERCKELAER

TECHNICAL DIRECTOR EDINBURG: JEROEN WUYTS

COSTUMES: HEIDI EHRHART

LIGHTING DESIGN: MARGARETA ANDERSEN

SOUND: MAX STUURMAN & STEPHANE PAPADOPOULOS

ASSISTANCE DIRECTION & SURTITLING: INGE FLORÉ

PRODUCTION MANAGER: NELE DRUYTS

TECHNICAL DIRECTOR KVS: DONALD BERLANGER

SET CONSTRUCTION: DANNY VANDEPUT

DISTRIBUTION: SASKIA LIÉNARD & RICHARD JORDAN PRODUCTIONS LTD

GENERAL MANAGER SKAGEN: KORNEEL HAMERS

TRANSLATION: NADINE MALFAIT (EN)

PRODUCTION: KVS & SKAGEN