SHADOW GAME

Na het succes van de ‘Watchapp’-voorstellingen ‘Emmi & Leo’, ‘Thomize’ en ‘IMKE.’ komt SKaGeN opnieuw vernieuwend uit de hoek.

De SneakPeek Shadow Game is de allereerste realtime documentaire waarbij je live de messenger-conversatie kan volgen tussen een Nederlandse documentairemaker en de piepjonge kerel SK (Sajid Khan) die vanuit Afghanistan zijn weg naar Europa zoekt. (‘SneakPeek’ is de nieuwe naam voor ‘Watchapp’.)SneakPeek SHADOW GAME 1: Bosnië - Première op woensdag 19 oktober 2022

SneakPeek SHADOW GAME 2: Roemenië - Première op woesndag 25 januari 2023


Voor deze productie ging SKaGeN aan de slag met de duizenden berichten, video’s en geluidsfragmenten die de Nederlandse documentairemakers Eefje Blankevoort, Els van Driel en SK naar elkaar stuurden in de periode tussen 2020 en 2022. SKaGeN selecteerde en bewerkte 2 cruciale momenten van telkens 2,5 weken. Zo krijgt het publiek een unieke inkijk in het dagelijkse leven van een 16-jarige jongen die op zijn eentje de Balkanroute tracht te overleven.

In deel 1 bevindt SK zich in een opvangkamp in Bosnië Herzegovina. Al ruim een jaar onderneemt hij verwoede pogingen ('games' in het jargon van mensen op de vlucht) om de grens met Kroatië en dus de EU over te steken. We volgen SK op zijn route langs de bossen, dorpen, treinsporen en rivieren die hem via Kroatië naar Italië moeten brengen. Het wordt een weg vol ontbering en teleurstelling, maar ook warmte en groeiend engagement: de jonge SK documenteert minutieus wat hij ziet en meemaakt. Hij wil met de wereld delen wat er aan de Europese grenzen gebeurt. In Shadow Game deel 2 is SK eindelijk aangekomen in Roemenië. Het is de winterperiode rond de feestdagen. SK moet koste wat kost gevaarlijke games blijven ondernemen om op zijn bestemming te raken. Te voet is niet langer een optie, hij moet een container vinden om verder te reizen. Maar in het spel liggen veel belagers op de loer: grenswachters, de koude winter, smokkelaars en politie. De SneakPeek Shadow Game biedt op een beklijvende manier inzicht in de realiteit van jongeren op de vlucht Wat gebeurt er werkelijk aan onze Europese grenzen? Hoe voelt het voor iemand die hoopt in Europa een nieuw leven te starten, vrij van terreur? 

CREDITS


Scenario:


Korneel Hamers, Elisa Demarré & SKaGeNteam

SneakPeek concept:


Mathijs F Scheepers

Dramaturgie:


Elisa Demarré

Coaching:


Valentijn Dhaenens

Tekst-, audio- & beeldmateriaal:


Sajid Khan, Eefje Blankevoort en Els van Driel

Vormgeving:


Lidia Nagibina

Productie-assistentie & back end:


Suzanne De Clercq

Zakelijke leiding & coördinatie:


Korneel Hamers

In samenwerking met:


Prospektor, De Studio, en Milton

Coproductie:


SKaGeN, SneakPeek, Prospektor

Met de steun van:

Met dank aan:


De Vlaamse Gemeenschap

Simon Van Roosbroeck & De Studio-team