Brute Passie

“Mijn leven lang heb ik nooit een moment van onzekerheid gekend over de vraag wat Bachs meest aangrijpende compositie is. Zonder enige twijfel de Matthäus Passion. Noch qua lengte, nog qua ontroerende kracht is er ook maar iets dat daarmee te vergelijken valt. “

Maarten ‘t Hart


Pendelaars laveren elke dag tussen de verslaafden en verschoppelingen rond de Brusselse stations. In Gaza worden dode kinderen door verdoofde familieleden vanonder het puin gehaald. In Oekraïne vlucht een ouder echtpaar met alles wat hen rest in een plastic zak tussen de ruïnes van hun stad. Wat als de evangelist Matteüs vandaag tussen hen in wandelde als chroniqueur van onze tijd? 


Brute Passie is een hedendaagse, ruwe interpretatie van het oorspronkelijke meesterwerk van Johann Sebastian Bach. Dit complex oratorium voor barokorkest en dubbelkoor wordt vertaald naar een uitgepuurde compositie voor een accordeon en een stem: een intense en brute versie van de passie. Brute Passie is een moderne contemplatie op lijden met haar voeten in een eeuwenoude traditie. Een bezinning op de naakte en kwetsbare mens die struikelt, valt en hoopt op een levende engel die hem ziet, die tranen droogt, luistert, en een kruis helpt dragen. 


Sara Salverius en Valentijn Dhaenens leerden elkaar kennen tijdens de creatie van Het Gezin van Paemel (2021). Ze delen een fascinatie voor lijden als thema in de muziek en als fenomeen doorheen de (kunst)geschiedenis als ook in de wereld vandaag en in hun persoonlijke levens. 

Van en met: Valentijn Dhaenens & Sara Salverius

Kostuums: Barbara Delaere

Productie: SKaGeN & De Studio, PerPodium

Met steun van: De Vlaamse Gemeenschap,Taxshelter voor de podiumkunsten

Speelperiode:
di 25 maart 2025 t/m zo 27 april 2025  - latere data op aanvraag