Brandingen

SKaGeN toont zich in deze voorstelling van haar beste kant: een actueel onderwerp - de vluchtelingencrisis en ons medeleven - in een intense demonstratie van spelersmétier, een poëtisch experiment, een visuele parel. Clara van den Broek speelt zowel de man als de vrouw, met in de achtergrond een kind: een geduldige getuige van de warrige wereld van de volwassenen.

Een vrouw en een man hebben hun leven goed voor mekaar: een mooi huis in een prachtige omgeving met zicht op zee, tijd voor zichzelf en voor elkaar, een rustig, stil en harmonieus leven op het ritme van de seizoenen. Maar op een dag liggen er aangespoelde vluchtelingen op het strand. Eerst enkele volwassenen, dan ook een kind. Terwijl de man er alles aan doet om zijn leven onverstoord verder te kunnen leiden, raakt de vrouw steeds verder aangetast. Ze wil dat hij weggaat. Zij veracht zijn onverschilligheid. Hij verdraagt haar oogopslag niet meer.

Zij blijft. Hij vlucht. Zij probeert zich te verbinden, al heeft ze daar soms bedenkelijke manieren voor. Hij rijdt dag en nacht, zo ver mogelijk weg van de kust en zijn verleden. Hij vreest dat het wezen dat “onze kusten bestormt” zich zal uitspreiden over het land.

Vinden ze tijdens hun verwarrende, eenzame reis toch misschien een kwetsbare kiem voor een nieuw begin?

Brandingen is gebaseerd op het gelijknamige boek van Paul Verrept en werd gecreëerd als een tweeluik: De Vloed en De VluchtDe Vloed werd gecreëerd in 2017 en tourde sindsdien in Vlaanderen en Avignon. De Vlucht ging in 2021 in première. Brandingen tourt sinds april 2022 en vertelt het hele verhaal.

 

PERS

 

Subliem & huiveringwekkend. Clara van den Broek is majestueus. (...) Aangrijpend. - Gérald Rossi, L’Humanité (Fr) 

Een beklijvende, magistrale voorstelling, die ik me zal blijven herinneren. Toon Brouwers, Theatermaggezien.

Over het boek, verschenen bij Koppernik in 2021:

Verrept impregneert de lezer met beelden, zozeer dat het lijkt of hij dit krachtige, metaforische en actuele verhaal over verbinding en verlating woordeloos, sprakeloos vertelt. - Elisabeth Francet, deleesclubvanalles.nl

Ontzettend mooi. - Chantal Pattyn, Klara (Pompidou)

CREDITS


SPEL: Clara van den Broek, Feliz Meuleman / TEKST: Paul Verrept / KOSTUUM: Barbara De Laere, Anaïs Wagner / PRODUCTIELEIDING: Tineke De Meyer, Dominika Kruszewska / LICHT- EN GELUIDS­ONTWERP, SCENOGRAFIE EN VIDEO: Eric Engels / STAGE TECHNIEK: Remco Wuyts / CHOREOGRAFISCH ADVIES: Randi De Vlieghe & Sophie Monheim / VOORSTELLINGSTECHNIEK: Eric Engels & Jeroen Wuyts / FOTO’S: Koen Broos / PROMOBEELD: Luc Vleugels / ZAKELIJKE LEIDING & COÖRDINATIE: Korneel Hamers / PRODUCTIE: SKaGeN ism De Studio MET DE STEUN VAN: De Vlaamse Gemeenschap en Literatuur Vlaanderen - Perpodium & Taxshelter Vlaanderenspeellijst

di 28/02/2023 - 20u00 CC Brugge Stadsschouwburg
do 02/03/2023 - 20u00 CC Ter Vesten Beveren
za 06/05/2023 - 20u00 c o r s o
do 11/05/2023 - 20u15 Deerlijk OC D'Iefte

op locatie in UZIEN, Deerlijk

za 18/11/2023 CC Belgica Dendermonde