double bill

BIGMOUTH & SMALLWAR

een productie van SKaGeN in samenwerking met Richard Jordan Productions LTD & Theatre Royal Plymouth (UK)
In SKaGeNs DegroteMond werd met behulp van historische toespraken van wereldleiders de massa bespeeld, die zo aanstuurden op oorlog. DeKleineOorlog brengt de keerzijde van de medaille. Want wat zijn de gevolgen van die opzwepende woorden voor de gewone man in de straat? Wat met de mensen die de daad bij het woord (moeten) voegen? Dhaenens neemt terug het woord en zoomt in op een veldhospitaal tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een cynische verpleegster, een deserteur, een op- en afrijdende ambulancier, een verslagen dokter-chirurg, … ze brengen allemaal hun eerlijke verhaal.


In 2018 sluit acteur Valentijn dit verhaal, na exact 10 jaar, af met een slot-tournee. Hij doet dit niet zomaar. DeGroteMond wordt op één avond sàmen gepresenteerd met DeKleineOorlog, een monoloog die Valentijn Dhaenens enkele jaren later maakte en die sindsdien, net als BigMouth een ongezien internationaal parcours kende als SmallWar. 


DeGroteMond speelde als Bigmouth ondertussen meer dan 300 keer en dat in 25 landen. De productie kreeg ontelbare lovende 5-sterren recensies en internationale prijzen  


Valentijn Dhaenens brengt in BigMouth (DeGroteMond) een ode aan 2500 jaar redevoeren. Met fragmenten uit bekende en minder bekende toespraken, toont hij dat de truken van de retoricafoor nauwelijks zijn veranderd. De preek, de oorlogsverklaring, het vaarwel, het eindpleidooi, de overwinningspeech, de grafrede... Wie zijn woorden goed kiest, kan van het zwakste argument het sterkste maken. De absolute waarheid bestaat niet. Ze is een mooie leugen voor hem die de wereldmacht ambieert, of de hand van zijn geliefde begeert. 


OPGELET: deze voorstellingen worden gespeeld in het Engels, met Nederlandse en Franse boventitelsCREDITS


concept en spel:Valentijn Dhaenens 


Licht en geluidsontwerp:Jeroen Wuyts 


Kostuumontwerp:Barbara De Laere 


Zakelijke leiding:Korneel Hamers 


Productie:SKaGeN 


Richard Jordan Productions  


Theatre Royal Plymouth 


Stuk Leuven 


De Tijd 


Villanella & DEStudio


SPEELLIJST26 september 2018

30CC Stadschouwburg

Leuven

27 september 2018

30CC Stadschouwburg

Leuven

28 september 2018

30CC Stadschouwburg

Leuven

30 september 2018

Brakke Grond

Amsterdam

1 oktober 2018

Brakke Grond

Amsterdam

2 oktober 2018

Brakke Grond

Amsterdam

12 oktober 2018

KVS Box

Brussel

13 oktober 2018

KVS Box

Brussel

14 oktober 2018

KVS Box

Brussel (MATINEE !)

17 oktober 2018

DEStudio

Antwerpen

18 oktober 2018

DEStudio

Antwerpen

19 oktober 2018

DEStudio

Antwerpen

23 oktober 2018

NTGent

Gent

24 oktober 2018

NTGent

Gent

25 oktober 2018

NTGent

Gent


Login of registreer om het archief te bekijken.

Het uitgebreide digitale archief van SKaGeN zal op termijn alle dramaturgische voorbereidingen, teksten, promotiemateriaal, persmappen bevatten. Indien u toegang wilt tot deze informatie dient u zich te registreren, onderaan de respectievelijke productiepagina. Let wel: Bij concepten, tekst- en beeldmateriaal moeten de auteursrechten steeds worden gerespecteerd.